Slået op d.

NMES – neuromuskulær elstimulation

NMES (NeuroMuscular Electrical Stimulation) benyttes med succes både inden for medicinsk genoptræning og som et supplement til træning af idrætsudøvere på alle niveauer.

Målet med elektrisk muskelstimulering er at fremkalde muskelkontraktioner (sammentrækninger) eller vibrationer i musklerne. Normal muskelaktivitet er kontrolleret af det centrale og perifere nervesystem, der overfører elektriske signaler til musklerne. NMES arbejder på samme måde, men benytter en ekstern kilde (stimulatoren) med elektroder, der anbringes på huden, til at overføre elektriske impulser til kroppen. Impulserne stimulerer nerverne til at sende signaler til en eller flere specielt udvalgt(e) muskle(r), der reagerer ved at trække sig sammen, præcis på samme måde som under normal muskelaktivitet. *

NMES er velegnet til alle kroppens muskler. Den kan benyttes til at styrke muskler, der er svækket som følge af kirurgi, en fraktur osv., og til at forbedre mobiliteten. Det er også et godt værktøj til genoptræning efter appopleksi og andre neurologiske lidelser. Herudover er der også mulighed for at benytte stimulatoren i forbindelse med smerter – både akutte og kroniske smertetilstand. Dette sker ved at nervesystemets hæmmende mekanismer aktiveres. Nerverne stimuleres til at blokere de smertesignaler, der sendes til hjernen, så smerten ikke opleves – eller ved at stimulere til frigivelse af endorfiner, som er kroppens naturlige smertestillere. Det er en sikker behandlingsmetode og har, i modsætning til orale smertestillende midler og andre smertelindrende metoder, ingen bivirkninger.

* Ved brug af NMES kan der forventes at opleve træningsømhed også kaldes DOMS. Dette er en helt naturlig smerte og ømhed, som skal hjælpe dig til at blive stærkere og bringe dig tilbage i den form du ønsker dig.